Search this site
Embedded Files
studentzcompass
  • Home
  • EDUCATIONAL COURSES
    • LEVEL 100
      • Educational Technology
      • Communication skills
      • ICT
      • School Curriculum Change National Development
      • Copy of Political science
      • EDF 111 - Foundations of Education
    • LEVEL 200
      • INTROSPED
      • Trends In Education And School Management In Learning
      • Principles And Practice Of Teacher Education
      • Psychology Of Human Development And Learning
    • LEVEL 300
      • Measurement, Evaluation and Statistics in Education
      • Guidance And Counselling In Education
  • DEPARTMENTAL COURSES
    • Special Education (SPED)
      • L100 SPED
      • L 200 SPED
      • Anatomy of hearing
      • L 300 SPED
    • Political science
    • History
    • Economics
    • Social Studies
    • English Language
      • Phonetics and Phonology
    • Integrated Science
    • Basic Education
    • Biology
    • Geography.
      • Geog Level 100
      • Geog level 200
      • Geog level 300
    • HEALTH ADMINISTRATION AND EDUCATION - Home pg
      • L100 HEALTH ADMINISTRATION AND EDUCATION
      • L200 HEALTH ADMINISTRATION AND EDUCATION
      • L300 - Health ADMIN
      • L400 Health Administration
  • OTHER SERVICES
    • SCHOLARSHIP UPDATES
      • UEW VICE CHANCELLOR'S SCHOLARSHIP
      • GNPC SCHOLARSHIP
      • GHANA SECRETARIAT SCHOLARSHIP
      • INTERNATIONAL SCHOLARSHIPS
        • STUDY IN USA
        • MASTERCARD SCHOLARSHIP
        • STUDY IN CANADA
        • STUDY IN AUSTRALIA
        • STUDY IN UK
    • STUDENT LOAN TRUST FUND
    • RENT A HOSTEL
    • ORDER YOUR MEAL
    • EXPLORE WINNEBA
    • STUDY ABROAD
    • MAKE MONEY ONLINE
    • GTLE
    • WORK ABROAD
  • MID-SEM TRIAL QUESTIONS
  • GTLE(Teachers Licensure)
studentzcompass
EDF 111 FOUNDATIONS OF EDUCATION - STUDENTZ COMPASS ED.pdf

EDF 111 - FOUNDATIONS OF EDUCATION

EDF 111(click to download)

EDF 111 MULTIPLE CHOICE TRIAL QUESTIONS

Missionary Education

1. Which Europeans first introduced Christian education in the Gold Coast?
A. British
B. Portuguese
C. Germans
D. French

Answer: B

2. The Basel Mission arrived in the Gold Coast in:
A. 1828
B. 1835
C. 1847
D. 1880

Answer: A

3. The Basel Mission mainly emphasized:
A. French language
B. Literacy in local languages
C. Military training
D. Commerce

Answer: B

4. The Wesleyan Mission arrived in:
A. 1828
B. 1840
C. 1835
D. 1887

Answer: C

5. The Bremen Mission mainly worked among the:
A. Akan-speaking people
B. Ga-speaking people
C. Ewe-speaking people
D. Dagomba people

Answer: C

6. The Roman Catholic Mission began work in Ghana around:
A. 1828
B. 1835
C. 1847
D. 1880

Answer: D

7. Missionary education mainly aimed at:
A. Industrialization
B. Religious conversion
C. Political independence
D. Military expansion

Answer: B

8. Which of the following was NOT part of the missionary curriculum?
A. Bible knowledge
B. Arithmetic
C. Reading and writing
D. Engineering

Answer: D

9. One teaching method commonly used by missionaries was:
A. Inquiry learning
B. Discovery learning
C. Rote memorization
D. Brainstorming

Answer: C

10. A limitation of missionary education was that it:
A. Promoted indigenous beliefs
B. Used African-centered curricula
C. Reinforced European cultural superiority
D. Eliminated religious education

Answer: C

 

Colonial Education

11. The Gold Coast became a British Crown Colony in:
A. 1852
B. 1874
C. 1882
D. 1925

Answer: B

12. The first formal Education Ordinance under British rule was introduced in:
A. 1852
B. 1874
C. 1882
D. 1887

Answer: C

13. The Education Ordinance of 1887 was introduced during the governorship of:
A. Sir Gordon Guggisberg
B. Sir Stephen Hill
C. Sir Brandford Griffith
D. Kwame Nkrumah

Answer: C

14. Which Education Ordinance was regarded as the most comprehensive during the colonial era?
A. 1852
B. 1882
C. 1887
D. 1925

Answer: D

15. Sir Gordon Guggisberg established Achimota College in:
A. 1925
B. 1926
C. 1927
D. 1930

Answer: C

16. Colonial education mainly trained Africans to become:
A. Engineers
B. Clerks and junior administrators
C. Doctors
D. Lawyers

Answer: B

17. The curriculum under colonial rule emphasized:
A. Local history
B. African languages
C. British geography and history
D. Indigenous religion

Answer: C

18. The official language of instruction during colonial education was:
A. Twi
B. Ga
C. French
D. English

Answer: D

19. Which of the following was a limitation of colonial education?
A. Equal access for all
B. Promotion of indigenous knowledge
C. Social stratification
D. Universal secondary education

Answer: C

20. Colonial education mainly focused on the:
A. 3Rs
B. 4Cs
C. STEM curriculum
D. Fine arts

Answer: A

 

Educational Reforms

21. The Accelerated Development Plan (ADP) was introduced in:
A. 1948
B. 1951
C. 1957
D. 1961

Answer: B

22. The main aim of the ADP was to:
A. Reduce school enrolment
B. Expand access to education
C. Privatize education
D. Promote missionary control

Answer: B

23. The 1961 Education Act gave legal backing to:
A. Missionary education
B. Colonial education
C. Free and Compulsory Primary Education
D. Technical education

Answer: C

24. The Dzobo Committee submitted its report in:
A. 1961
B. 1974
C. 1987
D. 1992

Answer: B

25. The 1987 Education Reform Programme reduced the education structure from:
A. 6-4-5-2 to 6-3-3-4
B. 6-3-3-4 to 6-4-5-2
C. 7-3-2 to 6-3-3-4
D. 6-4-4 to 6-3-3

Answer: A

 

Educational Philosophies

26. Idealism believes that reality is primarily:
A. Physical
B. Mental or spiritual
C. Scientific
D. Material

Answer: B

27. A key thinker associated with Idealism is:
A. Aristotle
B. John Dewey
C. Plato
D. Piaget

Answer: C

28. According to Idealism, the teacher should be:
A. A facilitator
B. A role model and guide
C. A co-learner
D. An observer

Answer: B

29. Realism emphasizes:
A. Spiritual truth
B. Physical reality and evidence
C. Emotions
D. Imagination

Answer: B

30. The key thinker associated with Realism is:
A. Socrates
B. Plato
C. Aristotle
D. Dewey

Answer: C

31. Which teaching method is strongly associated with Realism?
A. Storytelling
B. Observation and experimentation
C. Role play
D. Memorization only

Answer: B

32. Perennialism is based on:
A. Idealism and Realism
B. Progressivism only
C. Constructivism
D. Essentialism

Answer: A

33. Perennialism emphasizes:
A. Changing truths
B. Enduring truths and great ideas
C. Technology
D. Vocational education

Answer: B

34. Progressivism believes education should be:
A. Teacher-centered
B. Child-centered and experience-based
C. Examination-focused
D. Book-centered

Answer: B

35. The teacher in Progressivism acts mainly as a:
A. Dictator
B. Facilitator
C. Inspector
D. Examiner

Answer: B

36. Essentialism emphasizes:
A. Flexible curriculum
B. Core knowledge and discipline
C. Individual freedom
D. Play-based learning

Answer: B

37. Which teaching method best fits Essentialism?
A. Project work only
B. Discovery learning
C. Direct instruction and drill
D. Role play

Answer: C

38. Constructivism believes knowledge is:
A. Fixed
B. Constructed by learners
C. Memorized
D. Revealed by teachers

Answer: B

39. In Constructivism, the teacher is primarily a:
A. Facilitator and co-learner
B. Sole authority
C. Examiner
D. Lecturer only

Answer: A

40. Ubuntu philosophy is best summarized by the statement:
A. Knowledge is power
B. I think, therefore I am
C. I am because we are
D. Survival of the fittest

Answer: C


    ©  ALL RIGHTS RESERVED          IT CONSULT: sarpongbensfaculty@gmail.com              POWERED BY  SARPONGBENS   
Google Sites
Report abuse
Page details
Page updated
Google Sites
Report abuse